Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkanlah kami dengan iman, ambillah nyawa kami dalam iman, serta masukkan lah kami ke dalam SYURGAMU bersama-sama iman. AMIN

Saturday, September 7, 2013

Hey man.

at 4:23 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎♥

Assalammualaikum wbt & hello Earthlings~
This journey of a thousand miles begin.



No matter how big the task seems, no matter how insurmountable it seems, make a start and continue from there. Most things in life are accomplished in small stages, not in huge giant steps. Any task, broken down into small pieces, seems much easier.

Remember, nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make new ending. 


Dekat nak berjaya dah tu, cepatcepat hang habis belajar tu, cepatcepat lah hang kerja, & cepatcepatlah nanti hang dapat kahwin dengan puteri impian hang. GOOD LUCK ! 

*notakaki : kadang kadang kita tak sedar yang ada orang lain yang tiada kena mengena sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam diri kita turut mendoakan kita. 


Wednesday, September 4, 2013

Definisi sweet bagi aku .

at 8:23 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎

Hello, Hai Assalammualaikum.

Maaf, maaf maaf sebab dah sekian lama tak update blog ini punya cerita. Busyyyyyyyyy. Arghhhhhhh !
Dengan sekarang dah jadi MPP kolej, *malu nak cakap* & dah masuk tahun akhir pengajian. Macam macam benda yang berlaku dalam hidup. Yang jerih, perih liku kehidupan satu persatu mendatang. Raya sudah, balik kolej pun sudah. Harap sangat raya tahun ini tak lah jadi raya terakhir sebelum bergelar staffnurse. Sedih nanti tak dapat raya. Raya kat wad jela jaga pesakit. Wuwuuuu sedihnyaaaaa. Tapi tanggungjawab itu tetap harus dilaksanakan.

okay, ini dia sikit muka muka tahun akhir. Ehemmmm . Hahaaaa .

Dah "RED" woiiiii. *Tak sangka*

Barisan MPP.

Okay, merujuk kepada tajuk entry di atas, sebenarnya kita belum get in the topic lagi. Baru pengenalan (mukadimah) sebenarnya. Okehhh, bismillahirahmanirrohim..... sweet . Apa itu SWEET ?
Apa itu definisi sweet bagi aku. Kalau search kat google translate, sah sah dia cakap MANIS. yeke ?
Benar ke ? Bagi aku sweet tak dapat digambarkan dengan kata kata sebaliknya perlu dilakukan dengan niat & perbuatan. Bagi aku, ini sweet. Ini benar benar sweet lantas terus menjadi idaman aku ;








okay, cukup sweet kan ? The conclusion it is, sweet itu datang dalam pelbagai cara dan bentuk. But yet, for those watching, this I think is "sweet". Semua ini hanyalah impian gadis tipikal biasa macam aku yang masih belum bangun dari alam mimpi. 

With that, sekian & assalammualaikum. 

 

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan menjelma lagi .

at 8:20 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎♥

Assalammualaikum & salam ramadhan semua . Alhamdulillah bulan yang mulia ini tiba lagi .



Haaaa, selamat berpuasa semua. Seronok tak puasa dah mula ? Teringat zaman kecikkecik dulu, ibu pandai bagi sokongan emosi cakap kalau penuh puasa sehari seringgit. Yess, memang nampak macam tak patut, nanti puasa main main lah, tapi tulah cara yang terbaik nak ajar n biasakan diri kita . Dan sekarang bila dah besar, mulai dah rindukan saat saat tu . Alhamdulillah bulan ramadhan tiba lagi setelah 21 tahun bernafas di Bumi Allah ini.

Jom sama sama giatkan diri di bulan Ramadhan ini. InsyaAllah ganjarannya lumayan. Tengok checklist ni :

1. Keutamaan Sahur Dan Mentakhirkannya Selama Tidak Khuatir Akan Terbitnya Fajar
2. Segera Berbuka Puasa Apabila Sudah Masuk Waktu Berbuka 
3. Berdo’a sepanjang berpuasa dan ketika berbuka. 
4. Menjauhi perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.  
5. Bermurah hati dan banyak menderma.
6. Menggandakan amalan membaca dan mempelajari al-Quran.
7. Mendirikan malam dengan solat sunnat (solat Tarawih) 
8. Beriktikaf pada 10 terakhir Ramadhan.

Ampun, maaf dipinta kepada semua ahli keluarga, ayah, ibu, adik adik,saudara jika ada tersalah & tersilap dimana mana. Harap di bulan puasa ini kita mendapat keredhaanNya. InsyaAllah bersama sama lah kita menuju ke hari kemenangan Syawal nanti . Amin .




 

Friday, June 28, 2013

Kenapa cuti semester berakhir ?

at 5:08 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎♥

Assalammualaikum & hello earthlings ~


Okay berbalik kepada tajuk di atas, kenapa. kenapa. why ? Cuti sem dah berakhir ?
Alasan dan sebabnya senang, sebab tempohnya dah habis. Sebulan itu sekejap. Jadi bermulah episod sedih lagi sadiss dalam hidup aku . Kadangkadang sebenarnya masalah kewangan itu menjadi punca utama. Walaupun kerajaan dah tanggung aku dengan elaun yang banyak, tapi yes benda yang aku perlu bayar lagi banyak ! yeahhhh ! dan sekarang please wish me luck there as a final year as a student nurse. Love ~


 

Thursday, June 13, 2013

Aku masih ingat .

at 6:40 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎♥

Assalammualaikum & Hello earthlings  ~



Aku masih ingat lagi, pagi itu, jam 8.15 minit, segar & dingin menyelinap segenap tubuh. Hilang rasa penat lelah setelah berkerja dan bersengkang mata sepanjang malam selama 1o jam selepas mandi & mencuci rambut. Wangi, aku suka aroma itu. Sedang asyik mengeringkan rambut di depan kipas angin, tiba tiba deringan telefon segera mematikan lamunan yang baru cuba dilakar. Hello, Assalammualaikum Zameera sila datang ke Office sekarang yer, ada benda saya nak bagi & pesan kat awak ‘’ Ya Allah, biar betul lecturer ni, aku baru nak rehat, aku baru nak sidai kain baju yang baru dibasuh tadi, aku baru nak tidur lepas 10 jam aku bersengkang mata kat wad tadi, bagi ubat jam 4 pagi, mandikan pesakit pukul 5 pagi, bagi suntikan pukul 6 pagi, dengan ambil tekanan darah hourly, penat aku penat. Tapi disebabkan tanggungjawab yang digalas, diri digagahkan jua untuk menukar pakaian yang lebih sesuai dan segera menapak ke pejabat pentadbiran. Setelah segala urusan selesai, barulah mata ini dapat dipejamkan seketika dan tubuh ini dapat berehat .

Aku masih ingat lagi, pagi itu, satu kelas kena marah sebab pakai baju biasa & bukan baju uniform rasmi kami iaitu uniform nurse.  Semua disebabkan gara gara aku tidak bertanya kepada Puan. Maaf, aku minta maaf, yer itu salah aku. jujur aku cakap, aku tak pernah jadi seorang ketua kelas, dan aku tak pernah terbayang pun nak jadi seorang ketua yang perlu menjaga kebajikan 83 orang ahlinya. Besar, ya itu memang tanggungjawab & amanah yang paling besar yang perlu aku pikul sepanjang usia aku 21 tahun aku bernafas di Bumi Allah ini. Alhamdulillah, mereka tidak dikenakan apa apa tindakan dan aku sendiri telah mengaku bahawa aku yang menyuruh mereka memakai pakaian biasa. Berani buat, berani tanggunglah kan ?

Aku masih ingat lagi, petang itu, petang yang amat menggembirakan kami setelah hampir 2 bulan kami tidak pulang ke kampung masing masing. Aku terutamanya 2 malam sebelumnya telah siap mengemaskan barang barang yang ingin dibawa ke dalam beg. Teruja, gembira , tak terkata. Namun, perkara yang tak disangka sangka telah berlaku kepada sebahagian kelas apabila kami disuruh datang hadir ke kelas. Satu perkara telah berlaku dan dengan tidak semena mena lecturer yang masuk itu menangis. Menagis disebabkan perkara yang kami rasa remeh, temeh. Tapi entahlah aku rasa sebagai seorang ketua kelas, aku yang bertanggungjwab terhadap masalah itu. Sepanjang perjalanan 4 jam untuk pulang ke Negeri Sembilan itu aku berfikir dan berfikir apa salah aku, salah aku ke, apa aku dah buat ? Jelas, memang jelas seperti aku telah gagal sebagai seorang ketua.  Sepanjang perjalanan yang amat menyakitkan.

Aku masih ingat lagi, aku lah satu satunya ketua yang memulakan & mengeluarkan arahan kepada setiap ahli kelas untuk membayar duit kelas RM60 setiap bulan dari RM50 asalnya bagi menampung perbelanjaan yang terlalu banyak dari permintaan pihak kolej. Memang susah untuk aku keluarkan arahan itu. Tapi ketahui lah wahai kawan aku terpaksa buat semua tu untuk keperluan & menyenangkan korang semua jugak. Duit kita dalam akaun bank terkumpul baru ada RM8K lebih, tak cukup semua tu, tak cukup untuk tampung duit untuk kita buat Dinner nanti, dengan duit fotostat lagi yang hampir RM1000 lebih/ semester. Maafkan aku sebab buat semua ni.

Aku masih ingat lagi, saat kelas kita menang lukisan poster untuk sambutan Maulidur Rasul, kelas kita menang bola tampar,bola jaring, kelas kita menang pertandingan Ribbon day, kelas kita 100% lulus semuanya dalam final exam baru baru ini, kelas kita ramai dekan masa aku pegang jadi ketua ni. Aku bangga, aku bangga sangat dengan korang. Ya Allah, syukur tak terkata.

Dan sekarang aku aku masih ingat lagi semua itu dan pastinya tidak akan aku lupakan sepanjang hidup aku. Pengalaman yang banyak mengajar aku erti tanggungjawab, erti hidup, erti disiplin, erti sahabat, dan juga pengalaman yang banyak mendekatkan diri aku ke penciptaku, Ya Rabb.





With that, sekian and assalammualaikum. 

 

Monday, June 10, 2013

Semester break of me .

at 5:25 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎♥

Assalammualaikum & Hello there !


Okay follow the diagram before, I though this are enough to describe my condition right now . 

semester break! Or is it? : A boring sort-of update.

It looks like even with the writing challenge I still can’t bring myself to blog daily, which is a shame. And now I tried changing the blog background for, you know, to bring out the blogging mood again.


It usually works...for a couple of days, trust me  
♥ 

 

Tuesday, May 21, 2013

Remember me.

at 7:51 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎♥

Assalammualaikum & hi earthlings ~


Please do remember me when I'm gone .

Taat kepada kedua ibubapa yang utama sebelum tiba masanya untukku taat kepada suami.
 Insyaallah selamat menuju jalanNya. Allahuakbar. "



 

Friday, May 17, 2013

Night Duty as a Nurse plus the Horror scene .

at 4:27 PM
 This is Zameera Zamrose OFFICIAL Blog ‎♥


Assalammualaikum & hello Earthlings ~

Fuhh, alhamdulillah tup tup tup akhirnya selesai sudah 3 hari zee kerja syif malam di wad Perubatan Perempuan 1 ( PP1 ) . Malam pertama, huhh ! memang blur habis. Dan mulalah zee bermonolog dalaman :

" Apa aku nak buat ni,
 GM buat pukul berapa, 
vital signs pulak nak start pukul berapa, 
Neb lagi nak bagi,
ada feeding ke malam malam ni ?
Nak bagi ubat kat patient lagi. 
Sponging ? arghhhhh"

Punyalah blurr habis kann zee ni masa malam pertama kerja malam tu, dengan tak tahan dek ngantuknya lagi.
Kalau korang sedia maklum, zee ni memang jenis yang tidur awal kat asrama. Ini semua dipengaruhi oleh faktor persekitaran juga sebenarnya. I call it therapeutics ♥ . Hahaa, yelah dah roommate & toiletmates semua tidur awal, zee nak borak dengan siapa lagi kan kalau semua dah tidur. So, secara officialnya memang sharp jam 12, bilik lampu dah off. 

Dan disebabkan pada malam pertama tu, wad zee turn aktif, so memang banyaklah admission masa pukul 1 hingga 3 pagi tu. Denggi fever lah. suicidal attempts lah, Tibi lah, Scizophenia lah, dan pelbagai jenis penyakit lain. So, kami sebagai student nurse ni jadi tak cakup tangan. Kejap kejap HO tu nak ECG, vital sign untuk new case, kejap kejap nak ambil darah dan bermacam kerja yang lain. Penat memang penat. Mana nak kejar new cases lagi, mana nak ambil Hourly BP lagi, GM lagi. Haa cakap pasal GM , anda bayangkanlah, zee kena cucuk orang pukul 4 pagi. Tak ke ngantuk gilaa tu  ? Dengan diri sendiri ni mamai mamai ayam, nak pergi dari seorang ke seorang patient untuk dicucuk. Takut tersuntik diri sendiri je kann masa tu. 

Sebenarnya dalam hati ni, terbit juga rasa serba salah sebab yelah, pesakit tu tengah syok syokk tidur, tiba tiba datang misi nak cucuklah, doktor nak ambil darah la, tapi nak buat macam mana. Bila fikir balik itu semua dah tanggungjawab namanya. Semuanya demi untuk kekal memastikan pesakit tersebut kekal sihat dan semakin baik. Yelahh, sedang orang lain sedang asyik diulit mimpi, kita misi gigih bersengkang mata demi menjalankan satu tugas yang bergelar tanggungjawab. 

****Horror scene****

Jeng, jeng jengg, ada ke sepanjang zee bertugas syif malam ni ? Alhamdulillah, zee terlindung dari semua gangguan syaitan tersebut cuma kalau masuk bilik air patient pukul 2 pagi tu lampu yang okay tiba tiba jadi on off on off tu ada lah, then bila check balik pukul 6 pagi lampu bilik air tu okay je pulak. Hairan tapi diamkan je, Tengah duduk duduk dalam bilik rehat dengan Kak Ira, tup tup by suddenly katil & dinding macam ada orang ketuk atau tolak dengan kuatnya. Tapi kami diamkan je dan terus keluar & buat kerja masing masing. Tak sebut langsung pasal hal tu. Dengan patient nya lagi, mengadu ada doktor perempuan ambil darah dia pukul 3 pagi, tapi bila kami cuba trace blood test kat lab, tiada sebarang result pun, dan itu menjadi misteri yang amat besar bagi kami. 

Kalau nak tahu, wad PP1 tu bersebelahan dengan asrama jururawat yang lama, sebelum dipindahkan di KSKB dan depannya pula, Rumah Mayat untuk tujuan forensik. So, memang ' ngosek ' sangatlah kan bak kata orang Kelantan. Dengan anginnya yang windy dan sepoi sepoi bahasa pukul 3,4 pagi.  Try lah imagine ok ? 


Hihii okay stop at here, tapi kerja malam ini pun ada bestnya sebab dapat cuti 3 hari weiii. Mana nak cari nurse cuti 3 hari ? Kalau kerja malam je tau. Repeat, kalau kerja syit malam sahaja. Kalau syift biasa, 1 hari je kami dapat cuti. 1 hari dari 7 hari kami kerja salama 7 jam. Penat, memang penat. Selain itu, kami dapat makan ( aktiviti menggemukkan diri ) pukul 2, 3 pagi. Lepas tu jenis zee pulak, pagi mulalah perut ni meragam. Okay, so the conclusion is, ini adalah pengalaman terbaik sebelum zee bergelar stafnurse dalam masa setahun je lagi. Experience always the best teacher. InsyaAllah. 



 

Tuesday, May 14, 2013

Hey hey.

at 12:07 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥)


Assalammualaikum & hello Earthlings~

Dear H .

saya kiri . awak kanan
saya kanan awak kiri.
we're complete.

Dear H .

Ada sesekali kita akan bersua dalam mimpi.
Mampukah ia jadi realiti .
Atau sekadar mainan ilusi hati.

Dear H .

Jika wanita itu yang kau tunggu,
Mungkinkah ia aku,
Jika tidak meranalah kalbu.

Dear H .

Aku ingin menjadi insan solehah itu.
Yang sering kau idamkan. 
Menjadi pelengkap mega hidupmu .
Bersama mengharung pascawarna kehidupan. 

Dear H .

Ada kala rindu bertaut.
Mana mungkin dibuang ke laut.
Sisa cinta dulu ku kaut.
Cukup indah tak terungkap dek maksud.

Dear H . 

Puisi ini rekaan hati.
Benarkan ia bertaut di hati. 
Bukan di karang bukan di mimpi.
Setiap bait membawa erti.
Semua perkara izinkan terjadi.
Terimalah aku sebagai teman di hati. 



I  Mean it. Simple :)
 

Sunday, May 12, 2013

Ini yang ku mahu .

at 10:59 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥)

Assalammualaikum & Hi Eathlings~




YA ALLAH ....
“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.
Ya Allah, jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku, baik pada agamaku, baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang, takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya.Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku, membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang, jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”






 

Sunday, January 20, 2013

Percutian kali kedua kami .

at 4:11 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥)

Assalammualaikum wbt & hello earthlings~


Last week kami pergi Tanjung Piai. mana tempat tu ?
Dalam negeri Johor di daerah Pontian. That place actually also know as Taman Negara Johor.
Tempat tersebut sungguh awesome. Percayalah. It so worth it !
To those who love nature just like me, anda semua pasti akan rasa ianya satu tempat yang sangat hebat !
Hanya bayar RM5 then boleh masuk hutan, laut, fishing, and ada service ke Pulau Kukup yang indah. Macam island hoping.

Sejak jadi ketua kelas, Naib Pengerusi Persatuan Komuniti & Setiausaha English Society, aku rasa hidup ini sangat busy. Hari hari berlalu dengan derasnya. 24 jam sehari itu sangat singkat.


Okay then, this for you :)






















with that, sekian & assalammualaikum :)

 
Hasil Produksi ZAMEERA ZAMROSE. Powered by Blogger.
 

TALKATIVE ‎♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea