Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkanlah kami dengan iman, ambillah nyawa kami dalam iman, serta masukkan lah kami ke dalam SYURGAMU bersama-sama iman. AMIN

Saturday, December 22, 2012

Mr. Saxobeat .

at 7:13 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥)

Assalammualaikum wbt & hello earthlings ~



Dear Mr. Saxobeat. 

you make me this, bring me up, bring me down, playing sweet. make me move like a freak. Mr. Saxobeat . True *


Sebenarnya bukan ni aku nak cakap, tapi hey you ! yesss ! youu ! yang pernah bergelar Mr. saxobeat aku ni, KENAPA . WHY. HOW. BAGAIMANA kau selalu muncul dalam mimpi mimpi aku.

kita bukan siapa siapa pun, dan jujurnya kadang kadang aku langsung tak terfikir pasal kau, tp alih alih kau muncul jugak dalam mimpi aku. why ? 

*orang kata kalau kita mimpi dekat seseorang, maknanya that person tengah rindukan kita. 

Adakah benar kenyataan itu. Atau mimpi mimpi itu hanyalah mainan syaitan yang sering mengganggu tidur malam aku. Astagfirullahalazim.

Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.

Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.



................. Mr. Saxobeat . 



with that, sekian and assalammualaikum. 



 

Friday, December 7, 2012

Salam jumaat .

at 4:53 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥) 

                                        Assalammualaikum wbt & hello earthlings ~


Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: 

“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.


“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).


Dalam hadis lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud : “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.


“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi




with that, sekian & assalammualaikum .

 

Thursday, December 6, 2012

Suci dalam debu.

at 5:50 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥)

Assalammualaikum wbt & hello earthlings ~


Bismillahirrahmanirrahim ..

Fuhhhhhh , lamenye tidak meng-update. terlalu busy dengan final exam sampai tak sempat nak baca blog atau update blog. Baca buku pun tak sempat. ekh. ekhh ?? Hahaaa. Adalah dalam 3 bulan aku tak jenguk blog nie. HAHAHA. Dah macam kacang lupakan kulit kannn ? *merepek. merepek. mule dahh*

Hatta sebenarnya terlalu banyak yang hendak di story-mory kan. tentang exam OSCE, birthday party yang sumpah super awesome, kisah paper final, RESULT semester lepas, adik bongsu sunat, rombakan bilik kat asrama yang menggila dan banyakbanyakk lagi. . Malangnya semuanya tak dapat habis ceritakan semua sekarang. so n so mungkin masa yang akan datang. InsyaAllah.



 

Tegas. Garang. Pemarah.

at 12:55 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥)


Tegas. Garang. Pemarah.


Apa bezanya?

Garang adalah lebih kepada cara kita berdepan dengan kemarahan. Ada orang bila marah, suka melenting, suka maki hamun, suka tengking-tengking. Kadang juga bila marah suka suruh macam-macam, suruh itu suruh ini. Ish, garang betul.

Pemarah pula menujukkan sifat seseorang yang senang marah. Asyik-asyik nak marah. Sangat mudah nak marah. Baru cuit bahu, dah nak marah. Baru cakap sikit, dah nak tarik muka. Mungkin dia tak ekspresi kan dengan tengking dan maki hamun, tapi kita tahu dia mudah marah dari respond & reaksi nya, maka kita tahu seseorang itu adalah pemarah.

Tegas. Kalau garang & pemarah dikategorikan dalam suasana yang negatif, tegas lain. Tegas kadang-kadang boleh jadi positif, kadang juga boleh jadi negatif. Selalunya orang yang tegas punya prinsip hidup & disiplin dalam diri. Sebagai contoh, seseorang yang pembersih, dia mungkin akan sangat pantang jika ada sekelumit habuk pun di sekelilingnya. Tapi, tegas itu akan jadi negatif bila terlampau rigid dalam satu-satu perkara. Itu tak boleh, ini tak boleh, makanya, jadi tunggul sahaja lah. HAHA.

Bagaimana nak mengatasi?

Garang kata lawannya penyayang. Makanya, untuk mengatasi sifat garang, cubalah didik diri menjadi seorang yang penyayang.

Pemarah atau panas baran, Islam dah ajar.
'Apabila salah seorang daripada kamu marah, dan ketika itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring' (Riwayat Muslim).
Ataupun, berwuduk.
'Marah itu datangnya dari syaitan, dan syaitan itu diciptakan dari api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk' -Hadis Riwayat Abi Daud-

Dan tegas. Tegas biarlah bertempat. Untuk perkara-perkara yang betul, yang baik, yang membawa kepada kebaikan diri, yang mengikut landasan, tiada mengapa untuk hendak tegas. Tapi, untuk perkara yang mungkin kecil, jangan jadi terlalu rigid. Pertimbangkan sesuatu itu sebelum mengambil tindakan yang tegas. Pertimbangkan.

To sayang .... read this :


Orait. Be nice ya people. Orang takut tau nak dekat dengan orang yang garang, yang pemarah nie. Hanya orang yang berhati kental sahaja boleh tahan. Hati lembut macam saya (hihi), kalau kena tengking, kena maki, mau balik bilik menangis tiga hari. HAHAHA.

With that, Assalamualaikum.

 

Tuesday, December 4, 2012

One step closer.

at 5:40 PM
This is Zameera Zamrose OFFICIAL blog ‎(♥‿♥)




the day we met
frozen i held my breath
right from the start
i knew it i found a home for my
heart beat fast
colours and promises
how to be brave
how can i love when i'm afraid to fall
but watching you stand alone
all of my doubt suddenly goes away somehow

one step closer

i have died everyday waiting for you
darling don't be afraid i have love you 
for a thousand years
i'll love you for a thousand more

time stand still
beauty and all she is
i will be brave 
i will not let anything take away
what's standing infront of me
every breath
every hour has come to this

one step closer

i have died everyday waiting for you
darling don't be afraid i have love you
for a thousand years
i'll love you for a thousand more

and all along i believed i would find you
time has brought your heart to me
i have loved you for a thousand years
i'll love you for a thousand more

one step closer

one step closer

i have died everyday waiting for you
darling don't be afraid i have love you
for a thousand years
i'll love you for a thousand more

and all along i believed i would find you
time has brought your heart to me
i have loved you for a thousand years
i'll love you for a thousand more





 
Hasil Produksi ZAMEERA ZAMROSE. Powered by Blogger.
 

TALKATIVE ‎♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea